Τι είναι το catnip και γιατί αρέσει στις γάτες;

0
Τι είναι το catnip και γιατί αρέσει στις γάτες;

Για τον νέο καλλιεργητή βοτάνων, το Catnip είναι εύκολο.

Το Nepeta cataria ή Catnip είναι πολυετές σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Είναι μέλος της οικογένειας μέντας, αλλά γενικά δεν είναι τόσο επεμβατικό όσο μερικά από τα άλλα μέλη της οικογένειας μέντας.

Μπορείτε να το εντοπίσετε από τα αντίθετα, ελαφρώς θολά φύλλα του και το πράσινο-γκρι χρωματισμό του. Οι άκρες των φύλλων είναι στρογγυλεμένες και οδοντωτές.

Στον κήπο μου το Catnip θα μείνει ευχαρίστως εκεί που φυτεύτηκε και δεν φαίνεται να «τρέχει» όπως κάποια άλλα μέλη της οικογένειας μέντας. Θα ξανασπερίσει αν του το επιτρέψετε – κάτι που είναι βολικό αν θέλετε περισσότερο Catnip το επόμενο έτος. Θα αναπτυχθεί σχεδόν παντού, και όπως και οι άλλες μέντα, τα πάει καλά σε υγρό (αλλά όχι μουσκεμένο) έδαφος και μερική σκιά. Προσοχή, αν το αφήσετε να ξανασπερίσει, μπορεί να το βρείτε να ξεπροβάλλει παντού!

Το Catnip είναι ένα πολύ ήπιο ηρεμιστικό και κάνει ένα καταπραϋντικό τσάι που λαμβάνεται συχνά πριν τον ύπνο. Το Catnip καλλιεργείται επίσης από τους λάτρεις της γάτας για την επίδρασή του στις γάτες…το οποίο μπορεί να είναι ξεκαρδιστικό.

Υπάρχει μια παλιά ιστορία ότι το Catnip που φυτεύτηκε στον κήπο θα κατακλυστεί από γάτες, αλλά αν ξεκινήσει από σπόρο θα μείνει μόνο του.

Έχω μεταφυτεύσει φυτά Catnip στον κήπο και μέσα σε λίγες μέρες τυλίχτηκαν και μασήθηκαν μέχρι θανάτου. Χρησιμοποιήσαμε συρμάτινα κλουβιά γύρω από το μεταμοσχευμένο catnip για να μην το σκοτώσουν οι γάτες. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να το κρατήσω ζωντανό είναι να το ξεκινήσω από σπόρους στον κήπο. Παράξενο αλλά αληθινό. Δοκιμάστε το μόνοι σας και δείτε τι θα συμβεί!

Σκέφτηκα ότι θα κοινοποιούσα αυτές τις φωτογραφίες μιας από τις γάτες μου σε ένα Catnip bender.

Αυτό είναι το Rosebud με ένα μικρό δείγμα Catnip… Γίνεται πολύ μελαγχολική σε αντίθεση με τα τρελά αδέρφια της. Τείνουν να κλείνουν με φερμουάρ γύρω από το σπίτι και στη συνέχεια να πέφτουν σε ένα σωρό για έναν πολύ μεγάλο υπνάκο.

Το Rosebud λιποθύμησε στο Catnip
Το Rosebud λιποθύμησε στο Catnip

Έχετε γάτες; Μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε λίγο Catnip για αυτούς – και ίσως λίγο για τον εαυτό σας!

Πηγή: καλλιέργεια βοτάνων για αρχάριους com

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar