Σπόροι που δεν βλασταίνουν; – Οργανική κηπουρική Aussie & Φύτευση φεγγαριών

0
Σπόροι που δεν βλασταίνουν; – Οργανική κηπουρική Aussie & Φύτευση φεγγαριών

Οι σπόροι χάνουν το σθένος τους με την πάροδο του χρόνου και, μπορούν να επιδεινωθούν πιο γρήγορα από ό, τι θα έπρεπε εάν οι θερμοκρασίες αποθήκευσης ή τα επίπεδα υγρασίας ήταν ακατάλληλα. Εάν μια παρτίδα σπόρων δεν έχει βλαστήσει καλά κάνω μια δοκιμή βλάστησης σε μερικούς από τους σπόρους για να δω αν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε μια άλλη καλλιέργεια.
Το μόνο που χρειάζομαι γι‘ αυτό είναι ένα φαρδύ βάζο με βιδωτό, ένα πιατάκι και λίγο βαμβάκι.
Τοποθετώ το βαμβάκι στο κέντρο του πιατάκι και προσθέτω αρκετό νερό για να το βρέξω καλά – αλλά όχι αρκετό για να το αφήσω να επιπλέει στο νερό. Οι σπόροι απορροφούν πολύ νερό κατά τη βλάστηση και η ανεπαρκής υγρασία από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αποτυχία βλάστησης. Στη συνέχεια, ελέγχω ότι το βαμβάκι καλύπτεται από το ανεστραμμένο βάζο.
Στη συνέχεια, πασπαλίζω ένα δείγμα του σπόρου από την ύποπτη παρτίδα στο βαμβάκι. Εάν οι σπόροι είναι μεγάλοι, όπως το καλαμπόκι ή ο σπόρος cucurbit, χρησιμοποιώ το αμβλύ άκρο ενός μολυβιού για να πιέσω τον σπόρο σταθερά στην επιφάνεια του βαμβακιού, έτσι ώστε να έχουν καλή πρόσβαση στην υγρασία. Αυτό δεν είναι απαραίτητο με μικρούς σπόρους.
Όταν τοποθετώ το βάζο πάνω από το βαμβάκι έχω ένα μικροσκοπικό θερμοκήπιο. Οι περισσότεροι σπόροι απαιτούν σκοτάδι για βλάστηση. και τοποθετώ το μίνι θερμοκήπιο σε ένα σκοτεινό ντουλάπι που δεν ανοίγει συχνά. Ελέγχω το βάζο κάθε τρεις μέρες για σημάδια δραστηριότητας. Για να ελέγξω αν το βαμβάκι είναι ακόμα υγρό, σηκώνω το βάζο και ελέγχω ότι το βαμβάκι είναι ακόμα υγρό. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέτω μερικές σταγόνες πριν αντικαταστήσω το βάζο.
Μερικά λαχανικά όπως τα περισσότερα μαρούλια, φραγκοστάφυλο κάπας, seakale, shiso και tomatillo, και μερικά βότανα και γκαζάνια απαιτούν φως για καλή βλάστηση. Για αυτούς τους σπόρους το βάζο μπορεί να διατηρηθεί σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο έξω από το άμεσο ηλιακό φως. Τα πακέτα σπόρων θα υποδεικνύουν τις καλύτερες συνθήκες για τη βλάστηση αυτού του είδους.
Οι περισσότερες κοινές ποικιλίες σπόρων λαχανικών θα δείξουν δραστηριότητα σε ένα δεκαπενθήμερο περίπου, αλλά μερικές, συμπεριλαμβανομένου του καψικού, του καρότου, του σέλινου, της μελιτζάνας και του μαϊντανού μπορεί να χρειαστούν ένα μήνα για να συμβεί η βλάστηση.
Εάν η πλειοψηφία των σπόρων παρουσιάζουν σημάδια βλάστησης, το πρόβλημα είναι πιο πιθανό να είναι το αναπτυσσόμενο μείγμα, η έλλειψη επαρκούς υγρασίας ή το ακατάλληλο έδαφος ή οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μείγματος. Εάν η βλάστηση είναι κακή ή οι σπόροι δεν βλασταίνουν καθόλου και ο σπόρος αγοράστηκε πρόσφατα, ο προμηθευτής θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας για να αντικαταστήσει τον σπόρο.
Για να μειωθούν τα προβλήματα με τους σπόρους, τα πακέτα πρέπει να διατηρούνται σε ένα δροσερό σταθερό περιβάλλον όπου προστατεύονται από την υγρασία και τα παράσιτα. Ένας μεταλλικός κασσίτερος μπισκότων κάνει ένα κατάλληλο δοχείο αποθήκευσης εάν ο κασσίτερος φυλάσσεται σε ένα ντουλάπι στο κέντρο του σπιτιού όπου οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι ελάχιστες.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar