Πώς να φυτέψετε βολβούς – Α στα Q σας (περισσότερο από απλά σκάψτε μια τρύπα, ρίξτε ‚em σε …)

0
Πώς να φυτέψετε βολβούς – Α στα Q σας (περισσότερο από απλά σκάψτε μια τρύπα, ρίξτε ‚em σε …)

Παιδιά, παιδιά!

Καθώς φυτεύω πολλούς βολβούς φέτος, πολλοί από εσάς έχετε στείλει τις ερωτήσεις φύτευσης βολβών σας σε DM και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και ρωτώντας στα μαθήματα σχεδιασμού κήπων μου, και είχα ακόμη και μερικά μηνύματα κειμένου (από εκείνους κοντά και αρκετά αγαπητούς για να το έχω αυτό #).

Σκέφτηκα να τα μαζέψω για όλους αφού ζητάς ένα σωρό πράγματα που δεν θα σκεφτόμουν να σου πω. (Μου αρέσει μια καλή ερώτηση… πάντα καλύτερα από το να μαντεύω αυτό που θέλεις να μάθεις… γι‘ αυτό ρωτήστε μακριά!).

Να ‚τοι λοιπόν:

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ φύτευσης για βολβούς;

Ω… αυτή είναι μια τόσο καλή ερώτηση… Με έκανε πραγματικά να σκεφτώ στυλ (το οποίο είμαι πάντα ευτυχής να κάνω) και να προσπαθήσω να βάλω το δάχτυλό μου σε στυλ φύτευσης βολβών συγκεκριμένα.

Και εδώ είναι αυτό που σκέφτομαι: ναι – υπάρχουν στυλ – αλλά νομίζω ότι πρέπει να σκεφτείτε τις επιλογές ως ένα στρώμα που ταιριάζει στο πλαίσιο οποιουδήποτε συνολικού στυλ προσπαθείτε να επιτύχετε στον κήπο σας.  Θα έχετε άλλα στοιχεία που δίνουν περιεχόμενο στις επιλογές φύτευσης βολβών σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βολβούς για να κάνετε μια δήλωση.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα – αν είστε πολύ πρωτοποριακή και μοντέρνα με τη φύτευση σας – ίσως έχετε ένα πανέμορφο γκαζόν που υποβιβάζετε με ένα γλυπτό φίδι βολβών που εκρήγνυται σε ένα εφήμερο και καλλιτεχνικό σχέδιο την άνοιξη (πρέπει πραγματικά να δείτε το δροσερό παράδειγμα αυτού στις ιστορίες μου στο Instagram εδώ).  Πιστεύω επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για έναν κήπο που έχει μποέμικη ατμόσφαιρα ή ακόμα και απλά για να είναι παιχνιδιάρικο σε έναν οικογενειακό κήπο.

Ή ίσως ο κήπος σας είναι πολύ νατουραλιστικός – σε αυτή την περίπτωση, θα υποθέσω ότι έχετε πολλά χόρτα που ρέουν που παρέχουν δομή (και που μπορούν να κρύψουν το ετοιμοθάνατο φύλλωμα αρκετά εύκολα).  Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απλώσετε συστάδες βολβών ανάμεσα σε ολόκληρη την περιοχή του κρεβατιού.  Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε τις εκτροπές των χρωμάτων ακριβώς όπως θα μπορούσατε με τα κανονικά πολυετή φυτά.  Σε αυτή την περίπτωση, θα επικεντρωνόμουν όχι μόνο στο χρώμα, αλλά και στο ύψος, ώστε να μπορείτε να επιτύχετε μια πολυεπίπεδη εμφάνιση από το καλύτερο πλεονεκτικό σας σημείο. (Συμβουλή: Πάντα να διανέμετε φυτά με στόχο να τα βοηθήσετε να φαίνονται καλύτερα από τις γωνίες όπου πιθανότατα θα προβληθούν.)

Υπάρχει επίσης ένας πιο παραδοσιακός τρόπος για να φυτέψετε βολβούς και αυτός είναι να ευθυγραμμίστε μονοπάτια ή άλλα στοιχεία κήπου.  Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι είναι πάντα σημαντικό να μην είστε πολύ άκαμπτοι με τη διάταξή σας.  Οι βολβοί ποτέ δεν φαίνονται σωστοί όταν παρατάονται σαν μικροί τέλειοι στρατιώτες.

Πάντα πιστεύω ότι φαίνονται καλύτερα όταν φυτεύονται τουλάχιστον μερικά σε μια τρύπα και ανάλογα με την προτίμησή σας και το είδος του λουλουδιού και του φυλλώματος, νομίζω ότι μπορείτε να φυτέψετε έως και 10 ή 12 σε μία μόνο συστάδα.  Αφήστε τις τρύπες σας να κάνουν λίγο ζιγκ ζαγκ στο κρεβάτι σας, θα αισθάνεται καλύτερα (IMO) από κάτι που είναι εξαιρετικά αυστηρό.  Επίσης – μην φοβάστε να αναμίξετε και να ταιριάξετε βολβούς διαφορετικών χρωμάτων ή να πληκτρολογήσετε σε μία τρύπα.

Εάν το κάνετε αυτό, είναι καλό να φυτέψετε κάτι άλλο στην ίδια περιοχή και αυτό εξυπηρετεί έναν παρόμοιο σκοπό αργότερα μέσα στην εποχή. Έτσι, για παράδειγμα, ένα κρεβάτι επενδεδυμένη με βολβούς την άνοιξη, μπορεί να μεταμορφωθεί σε κρεβάτι γεμάτο με daylilies το καλοκαίρι.  Διατηρεί το στυλ συνεπές και τα δύο φυτά μπορούν να συνεργαστούν όχι μόνο για να παρατείνουν την εποχή, αλλά και οι εισερχόμενες daylilies μπορούν να καλύψουν το φύλλωμα του λαμπτήρα που πεθαίνει.

Και στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν κήποι βολβών με δοχεία που είναι πάντα εμπνευσμένοι, αλλά απαιτούν έναν καλό αριθμό γλάστρες και ένα μέρος για να ρυθμίσετε την οθόνη. Το ίνδραμ του Κλάους Ντάλμπι είναι το καλύτερο μέρος για να πάρετε την ουσία αυτού του στυλ. Δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό ο ίδιος, αλλά φαίνεται ότι η εμμονή σε ένα σφιχτό συνολικό σχήμα χρώματος 2-3 βοηθά και επίσης, μην το περιπλέκετε υπερβολικά φυτεύοντας περισσότερους από έναν τύπους βολβών σε μια κατσαρόλα. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε βολβούς σε δοχεία πιο σφιχτά από το συνιστώμενο διάστιχο στο πακέτο. (Θα εξηγήσω γιατί σε ένα δευτερόλεπτο – διαβάστε στις…)

Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλα στυλ – οι μάζες που μοιάζουν με μπλοκ είναι ένα – αλλά σχεδόν ποτέ δεν βλέπετε ότι σε έναν κατοικημένο κήπο μόνο και μόνο λόγω του τεράστιου όγκου που χρειάζεται για να γεμίσει εντελώς ακόμη και μια μικρή περιοχή με βολβούς.  Αλλά αν σκέφτεστε να το κάνετε αυτό – ίσως σε έναν πιο σύγχρονο κήπο – θα ήθελα να διευκολύνω την καλή κάλυψη σκάβοντας ολόκληρη την περιοχή στο βάθος φύτευσης βολβών (έτσι έχετε ένα είδος ρηχής κατάστασης μπανιέρας) και στη συνέχεια τοποθετήστε όλους τους βολβούς ταυτόχρονα και στη συνέχεια καλύψτε με χώμα.  Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματικά το ομοιόμορφο αποτέλεσμα μάζας.

Τι μου διαφεύγει; Μπορείς να σκεφτείς ένα στυλ φύτευσης βολβών που δεν ανέφερα;

Μπορείς να τα φυτέψεις κάτω από πολυετή φυτά;

Αυτό είναι ένα είδος ερώτησης τέχνασμα IMO.  Η απάντηση είναι τεχνικά ναι… αλλά όταν εσύ θα το έκανες;  Τα περισσότερα από τα πολυετή φυτά που φυτεύω είναι σε γλάστρες.  Σκάβω ένα ολόκληρο και βάζω το φυτό μέσα.  Θα μπορούσα να σκάψω μια ευρύτερη τρύπα και επίσης να βάλω μερικούς βολβούς σε αυτή την τρύπα – αλλά είναι απίθανο να τους βάλω κάτω από τη ριζική σφαίρα του πολυετούς.  Αυτό φαίνεται σαν να βάζεις ένα φυτό σε ένα άλλο φυτό σε ένα μικρό αγώνα κλουβιού όπου όλοι πιθανότατα χάνουν λίγο.  Τούτου λεχθέντος – στην πραγματικότητα και οι δύο θα μπορούσαν να είναι μια χαρά αν το κάνατε αυτό … απλά μου φαίνεται περίεργο αυτό που κάνω.  Και ποτέ δεν θα διαταράξω ένα καθιερωμένο φυτό για να το σηκώσω αρκετά ώστε να γλιστρήσω μερικούς βολβούς από κάτω όταν θα μπορούσα εξίσου εύκολα να τους σκάψω αμέσως δίπλα στο ίδιο πολυετές και να έχω σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πώς να φυτέψετε βολβούς - Α στα Q σας (περισσότερο από το να σκάψετε μια τρύπα και να τα ρίξετε...)

Αλλά όλα αυτά που είπε, θα μπορούσες να ρωτήσεις, Αλλά τι γίνεται με τα λιβάδια?  Και θα είχες δίκιο… πολλά λιβάδια (συμπεριλαμβανομένου του δικού μου) φυτεύονται σπόροι και περιέχουν όλα τα είδη πολυετών που αναπτύσσονται όπου ο σπόρος έτυχε να προσγειωθεί.  Και πολλά λιβάδια έχουν επίσης βολβούς που φυτεύονται από κάτω (και πάλι, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου).  Υπάρχουν πολυετή φυτά που φυτεύονται πάνω από τους βολβούς; – Ναι, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν, και είναι απολύτως καλά.

Μπορείς να στρώσεις λάμπες;  Ποια είναι τα φιλοδωρήσεά σου;

Ναι!!  Όταν σκέφτομαι τη στρώση, σκέφτομαι γενικά να στρώνω πράγματα που πρόκειται να εμφανιστούν σε διαφορετικές εποχές.  Έτσι, για παράδειγμα , μπορείτε να δείτε μια επίδειξη στο αυτό το βίντεο:

Στρώνω αργά το καλοκαίρι ανθίζοντας allium (Άλιουμ σπαερόκεφαλον) κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων τουλίπες. Αυτά είναι εύκολο να στρωθούν – οι τουλίπες φυτεύονται 2x τόσο βαθιά όσο το allium (BTW – ένας γρήγορος κανόνας του αντίχειρα στο βάθος φύτευσης βολβών χωρίς να πάει πίσω για να ελέγξει το βάθος της συσκευασίας πρέπει να είναι περίπου 3x το ύψος του βολβού).  Οι τουλίπες είναι μεγάλες, το συγκεκριμένο allium (allium σπαερόκεφαλον) που φύτευα είναι συγκριτικά μικρά.

Αλλά ίσως θέλετε μια σειρά από ανθίσεις μεταξύ βολβών του ίδιου μεγέθους και που ανθίζουν λίγο πιο κοντά μεταξύ τους (όπως για παράδειγμα οι ντάφοντιλ της πρώιμης και της μέσης περιόδου).  Θα είμαι ειλικρινής – είμαι τεμπέλης κηπουρός και είμαι ευλογημένος με χώρο – οπότε θα τα έβαζα μαζί σε ένα μεγάλο δοχείο και θα τα ανακατέψω και στη συνέχεια θα τα φυτέψω.  Η ανάμειξη σε ένα κουτί με εμποδίζει να γίνω κουραστικός και πολύτιμος για να μετρήσω έναν συγκεκριμένο αριθμό κάθε τύπου βολβού σε κάθε μία από τις τρύπες… και καταλήγοντας σε κάτι που είναι πολύ ακριβές. Τα αναμειγνύω και αφήνω την τυχαιότητα να πάρει τον έλεγχο – είναι ομορφότερη και πιο φυσική εμφάνιση με αυτόν τον τρόπο.  Αλλά αν είστε σφιχτοί για το διάστημα, ίσως χρειαστεί να στρώσεις πραγματικά τους βολβούς σου. Σε αυτή την περίπτωση – η γενική καθοδήγηση είναι να τοποθετήσετε τους προηγούμενους ανθισμένους βολβούς στην κορυφή και στη συνέχεια τους μεταγενέστερους ανθισμένους σε χαμηλότερα στρώματα.  Όταν στρώνω, βάζω το χαμηλότερο στρώμα μου, στη συνέχεια γεμίζω με βρωμιά τουλάχιστον στο ύψος της κορυφής των κάτω βολβών πριν βάλω το επόμενο στρώμα μου μέσα.

Πρέπει να ακολουθήσετε τους οδηγούς απόστασης και τους οδηγούς βάθους;

Όχι, και πιθανώς ναι – λίγο. Ο οδηγός βάθους (όπως ανέφερα παραπάνω) βασίζεται συνήθως στο μέγεθος του βολβού και είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να πάρει το βολβό αρκετά βαθιά για να μην καταστραφεί από την κατάψυξη temps. Δεν θα το μπέρδεψα πολύ με αυτό – αλλά αν στρώνετε, μην ανησυχείτε αν το ψαχνάτε γύρω από μια ίντσα ή δύο ίντσες.  Συνήθως, θα έλεγα να πάτε πιο ρηχά – μην πάτε βαθύτερα.  Βαθύτερα θα διακινδυνεύσει ο βολβός να πρέπει να βάλει πάρα πολύ ενέργεια για να βγει από το έδαφος και μπορεί να μην ανθίσει επίσης.

Όσο για την απόσταση μεταξύ των βολβών – θα βγω αμέσως και θα πω ότι αγνοώ κυρίως αυτούς τους οδηγούς.  Είναι πάντα πιο πλατιά απ‘ ό,τι θέλω.  Μου αρέσουν οι σφιχτές συστάδες βολβών και αν ακολουθήσετε το διάστιχο – δεν πρόκειται να είναι τόσο σφιχτά. Δεν τους βλάπτει να είναι πιο κοντά – το κάνετε σε δοχεία τελικά.  Νομίζω ότι το μόνο πράγμα που ίσως θέλετε να εξετάσετε εδώ είναι αν ελπίζετε σε μια λάμπα για να πολιτογράφηση (μερικοί θα το κάνουν, μερικοί δεν θα το κάνουν).  Εάν μπορεί να πολιτογράφηση – δηλαδή – κάνει λαμπτήρες μωρού και στη συνέχεια έχετε περισσότερους λαμπτήρες (και ποιος δεν το θέλει αυτό;) – τότε πρέπει να το αφήσετε να έχει χώρο για να το κάνει αυτό.  Οι βολβοί που φυτεύονται σε δοχεία δεν αναμένεται να πολιτευτούν σε αυτό το δοχείο, οπότε δεν ανησυχούμε τόσο πολύ για το διάστημα. Εάν πολιτογράφηση των βολβών, θα θέλετε να τους βγάλετε από την κατσαρόλα αφού έχουν ανθίσει και να τους φυτέψετε στο έδαφος. Εάν είναι κάτι που ελπίζετε ότι θα εξαπλωθεί (αυτό ισχύει κυρίως για τα δαφνόφυλλα) τότε δώστε τους λίγο χώρο – αλλά θα έλεγα, μπορείτε ακόμα να κάνετε λάθος μια ίντσα δύο πιο κοντά από τον μικρότερο αριθμό στη συνιστώμενη περιοχή.

Πόσες λάμπες χρειάζομαι;

Πραγματικά μπορώ.Δεν απάντησε σ‘ αυτό.  Είναι πάντα ένα πολλαπλάσιο του πόσα τετραγωνικά πόδια έχετε και πόσο πυκνές θέλετε να είναι οι φυτεύσεις σας.  Αλλά αυτό που θα πω – δεν μπορείτε ποτέ να έχετε πάρα πολλά.  Έτσι, όποιος αριθμός κι αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι, θα μπορούσες κυριολεκτικά να τον διπλασιάσεις ή να τον τριπλασιάσεις και θα στοιχημάτιζα χρήματα που δεν θα τα σκεφτόσουν πάρα πολλά την επόμενη άνοιξη.

Είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε πάρα πολλούς, αλλά πολλοί άνθρωποι εύχονται να είχαν κάνει περισσότερα όταν έρχεται η άνοιξη… γι‘ αυτό πάντα να είσαι μεγάλος.

Πότε φυτεύεις βολβούς;  Ποια είναι τα πιο πρόσφατα που μπορώ να φυτέψω βολβούς;

Οι ανοιξιάτικες λάμπες ανθοφορίας φυτεύονται τώρα… το φθινόπωρο.  Οι λαμπτήρες ανθοφορίας του καλοκαιριού και του φθινοπώρου φυτεύονται την άνοιξη.  Πόσο αργά μπορείς να τα φυτέψεις; Σε περιοχές όπως η Νέα Αγγλία, θα έλεγα οποιαδήποτε στιγμή πριν το έδαφος γίνει δύσκολο να λειτουργήσει επειδή παγώνει.  Αυτό συμβαίνει συνήθως τον Δεκέμβριο – ή μερικές φορές ακόμη και τον Ιανουάριο… αλλά μην καθυστερούν επειδή χρειάζονται επίσης μεταξύ 12 και 16 εβδομάδων κρύου για να ανθίσουν σωστά.  Έτσι, κάνοντας την καταμέτρηση προς τα πίσω μαθηματικά – Μέσα Μαρτίου βολβοί (το νωρίτερο εδώ γύρω) σημαίνει ότι καλύτερα να τα πάρετε σε τουλάχιστον μια εβδομάδα ή δύο πριν από x-mas το απόλυτο αργότερο.  Αλλά είναι η φύτευση βολβών αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε τον Δεκέμβριο; Υποθέτω ότι όχι – πυροβολούν για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο – και να γίνει αυτό τώρα …

xo - Rochelle

This post is sponsored by flowerbulbs.com

Πώς να φυτέψετε βολβούς - Α στα Q σας (περισσότερο από απλά σκάψτε μια τρύπα, ρίξτε 'em σε ...)

Γίνετε μέλος του δωρεάν διαδικτυακού μου σεμιναρίου σήμερα!

– Μάθετε το σύστημα 7 βημάτων μου για να σχεδιάσετε και να χτίσετε έναν εκπληκτικό κήπο οπουδήποτε στον κόσμο.

– Τα 5 λάθη που κάνει ΟΛΩΝ κατά τη δημιουργία ενός κήπου. (εξοικονομήστε χρόνο, χρήματα και πονοκεφάλους και να έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα!)

– Πώς να συνεργαστείτε απευθείας μαζί μου (αλλά σε τιμή DIY!) για να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τον δικό σας πανέμορφο κήπο.

συμμετάσχετε στην πρόκληση σχεδιασμού κήπου FrEE 10 ημερών

Ο κήπος σας θα φαίνεται καλύτερα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες – Υπόσχεση!

Εγγραφείτε

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar