Πώς να νικήσετε τον αγωγό Busyness To Burnout – Είναι πιο απλό από όσο νομίζετε

0
Πώς να νικήσετε τον αγωγό Busyness To Burnout – Είναι πιο απλό από όσο νομίζετε

Μπορώ να γίνω λίγο ευάλωτος εδώ; Για χρόνια, κάθε φορά που είχα πολλά έργα, προθεσμίες ή ακόμα και ενοχλητικές εργασίες «ζωής», περνούσα από τον ίδιο βρόχο θετικής ανατροφοδότησης με τη λίστα υποχρεώσεων μου…

1. «Εντάξει, το έχω αυτό! Απλώς πρέπει να οργανώσω τα πάντα…»

Χαμογελώ καθώς ακολουθώ το πλαίσιο ιεράρχησης προτεραιοτήτων της παλιάς σχολής και προσθέτω όλες τις επείγουσες και σημαντικές εργασίες μου στο ψηφιακό εργαλείο σχεδιασμού έργου μου (οποιοδήποτε άλλο ClickUp θαυμαστές εκεί έξω;). Αναπνέω με ανακούφιση.

2. «Ναι, αυτά τα πράγματα μου χρειάζονται πολύ περισσότερο από όσο νόμιζα και μάλιστα περισσότερο συσσωρεύονται τα πράγματα…»

Όλα τώρα φαίνονται δύο φορές πιο επείγοντα και σημαντικά. Αρχίζω να σημειώνω πράγματα στο σημειωματάριό μου (Σχεδιαστής παραγωγικότητας από τον θαυμαστή του Intelligent Change εδώ) και να δημιουργήσω με τον εαυτό μου συμβάντα „συνεδρίας εργασίας“ στο ημερολόγιο Google, ώστε να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω #allthethings.

3. «Σε τι εστίαζα ξανά;»

Όταν υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τείνω να ξεχνάω τις προτεραιότητές μου και καταλήγω να δουλεύω σε τυχαίες εργασίες που έρχονται στο μυαλό μου.

Στην πορεία, παραμελώ όλα τα άλλα—την φροντίδα του εαυτού μου, τον σύντροφό μου, μηνύματα από φίλους… Όσο για τη λίστα με τις υποχρεώσεις μου; Ξαναγράφω σημειώσεις στη λίστα πολλών υποχρεώσεων στο τηλέφωνό μου και όταν είναι πολύ άσχημο, χτυπάω αυτοκόλλητες σημειώσεις σε όλο το γραφείο μου για να τραβήξω την προσοχή και την εστίασή μου.

Τελικά, τελειώνω (τα περισσότερα) πράγματα και το άγχος υποχωρεί. Περιποιούμαι τον εαυτό μου μακριά από σχέδια και εκκρεμότητες…και ίσως ακόμη και μερικά επεισόδια (ή ας είμαστε αληθινοί, μια ολόκληρη σεζόν) μιας εκπομπής που να νιώθει ωραία.

Ακόμα και μετά τη μεταφορική ενασχόληση με τη σκόνη, ωστόσο, το μυαλό και το σώμα μου εξακολουθούν αφή τα αποτελέσματα. Βρίσκομαι ότι πρέπει να παραλείψω τα κοινωνικά σχέδια και να κοιμηθώ νωρίς ή να κοιμηθώ μέσα ή και τα δύο για να αντισταθμίσω την ενέργεια που μόλις ξόδεψα.

Ουσιαστικά, θυσίασα την ευημερία μου στον βωμό του Busyness και τώρα έπρεπε να ανακάμψω το συντομότερο δυνατό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτός ο εκτεταμένος χρόνος ανάκαμψης συνήθως με επαναφέρει σε τυχόν εισερχόμενες εργασίες και μόλις συσσωρευτούν, ξεκινάω τον κύκλο από την αρχή. Λοιπόν.

Εχεις πάει εκεί? Αν νιώθετε ότι αυτή η σπείρα της λίστας υποχρεώσεων είναι πολύ οικεία αυτή τη στιγμή, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι και δεν φταιτε εσείς. Σοβαρά.

Να γιατί…

Πρώτον, αυτά τα παλιά πλαίσια ιεράρχησης του πιο επείγοντος και σημαντικού δεν λειτουργούν γιατί όταν είμαστε αγχωμένοι, τα παντα αισθάνεται επείγον και σημαντικό.

(Αυτός είναι ο λόγος που ανέπτυξα έναν καλύτερο τρόπο για να ιεραρχώ τις εκκρεμότητες χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή σας––και είναι επίσης πιο διασκεδαστικό. Αποκτήστε τον Οδηγό μου για τη λίστα εκκρεμών εργασιών 3-Βημάτων εδώ >>)

Και δεύτερον, λύναμε το λάθος πράγμα: να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε σχέση με το συναισθηματικό και ενεργητικό κόστος της πολυάσχολης δραστηριότητας.

Απλώς κοιτάξτε τι τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή: hacks παραγωγικότητας, εργαλεία και εφαρμογές. Τα βλέπουμε σε διαφημίσεις, διαφημιστικές πινακίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φίλοι και συνάδελφοι τα συστήνουν ως αυτό που θα διορθώσει τα προβλήματά μας. Ειδικά στον δυτικό κόσμο, έχουμε λύσει αυτό που έχουμε δεσμευτεί να εκτιμήσουμε: τον μύθο της παραγωγικότητας και θυσιαζόμαστε στη διαδικασία.

Εντάξει, εντάξει… ίσως είναι λίγο δραματικό. Αλλά σκέψου το αυτό για ένα δευτερόλεπτο… αν είσαι συνεχώς σε αυτή τη σπείρα να προσπαθείς να κάνεις περισσότερα και να αφήσεις να κινείσαι το σώμα σου, να τρως καλά, να κοιμάσαι και όλα τα πράγματα που κρατούν την ανθρωπιά σου ομαλή…τι συμβαίνει μετά από λίγο ?

Λοιπόν, θα σας πω τι μου συνέβη: κάηκα. Το 2014 για την ακρίβεια. Δούλευα 14 ώρες+ ημέρες σε μια startup τεχνολογίας και είχα χάσει τα ίχνη του τι είχε πραγματικά σημασία στη ζωή μου ενώ κυνηγούσα τα OKR και τη χρυσή γη της επαγγελίας της εταιρικής κλίμακας.

Γιατί εδώ είναι η αλήθεια που πονάει κάπως:

Η απασχόληση οδηγεί σε εξάντληση – συχνά πριν το καταλάβετε.

Ενώ απαλλαγούμε με μανία από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας, νομίζοντας ότι κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο και αυτό που αναμένεται από εμάς, η επαγγελματική εξουθένωση σέρνεται.

Ξεκινά με τη μείωση της εστίασής μας, στη συνέχεια παίρνοντας την ενέργειά μας και, τέλος, παραβιάζοντας την υγεία μας. Στο τέλος, καταλήγουμε να φυτεύουμε τα μούτρα στον καναπέ και να αναρωτιόμαστε τι στο διάολο έγινε.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πού είναι το εργαλείο για να μας βοηθήσει ότι?

(Στην πραγματικότητα έγραψα ένα υβρίδιο ημερολογίου/σχεδιαστή για να σας βοηθήσω να μετατρέψετε αυτήν ακριβώς την πρόκληση σε μια σειρά από μικρές περιπέτειες φροντίδας του εαυτού σας—όλα αυτά αποκτώντας μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ξοδεύετε τον χρόνο και την ενέργειά σας. Αν θέλετε να το δείτε , μπορείτε να το κάνετε εδώ: Busyness to Magic: The 95-Day Journal-Planner.)

Θα υποστήριζα ότι το αντίδοτο στον αγωγό πολυάσχολης εξουθένωσης είναι ευτυχώς πολύ πιο απλό από ό,τι νομίζουμε: η αυτοφροντίδα.

Και προτού πάτε και κάνετε τα στραβά μάτια ή αρχίσετε να προσθέτετε όλα τα «πρέπει» αυτο-φροντίδας στη λίστα των υποχρεώσεών σας… ας αναλύσουμε ποια είναι η πραγματική αυτοφροντίδα που σημαίνει.

γυναίκα που εργάζεται μέσα από την εξάντληση και νιώθει ευτυχισμένη περιτριγυρισμένη από λουλούδια

Η αυτοφροντίδα είναι κάτι που κάνετε τώρα για να στηρίξουμε το Future You.

Είναι τόσο απλό. Ετσι ώστε θα μπορούσε να απολαμβάνετε ένα αφρόλουτρο ή να έχετε μια σκληρή συζήτηση, να αναθέσετε εργασίες, να λέτε όχι σε επιπλέον εργασία, να κοιμάστε, να γυμνάζεστε ή δεν γυμναστείτε… είναι ό,τι βοηθά στην υποστήριξη της μελλοντικής έκδοσης του εαυτού σας.

Πιέζοντας λοιπόν εκατομμύρια εκκρεμότητες ενδέχεται βοήθεια, αλλά αν το κόστος για να το κάνεις αυτό σημαίνει ότι μένεις πίσω ξανά και ξανά και τελικά ξεμένεις από ενέργεια και τελειώνεις με χρόνιες ημικρανίες, εντερικά προβλήματα, σύνδρομο απατεώνων και επινεφριδιακή κόπωση (υποθετικά μιλώντας φυσικά)…τότε είναι πράγματι σε εξυπηρετεί;

Ή θα εξυπηρετούσε καλύτερα το Future You αν έβγαζες κάποια πράγματα από το πιάτο σου ή άφηνες την τελειομανία να γλιστρήσει λίγο;

Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, σωστά;

Γι‘ αυτό είμαι υπέρ της αυτο-φροντίδας –και οποιασδήποτε αλλαγής τρόπου ζωής ή συνήθειας–– σε μέγεθος δαγκώματος. Και τα καλά νέα είναι ότι η ψυχολογία των συνηθειών υποστηρίζει αυτή την ιδέα των αλλαγών σε μέγεθος δαγκώματος ως πιο επιτυχημένες μακροπρόθεσμα. Δεν προκαλεί μια απάντηση στο άγχος και είναι πιο πιθανό να παραμείνουμε σε αυτό-win-win!

Για να αποκομίσετε τα εκπληκτικά οφέλη αυτής της προσέγγισης σε μέγεθος μπουκιάς, ξεκινήστε από το σημείο που βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή και στη συνέχεια εντοπίστε ένα μικροσκοπικό πράγμα που μπορείτε να αλλάξετε για να νιώσετε λίγο καλύτερα. Το κλειδί είναι να επιλέξετε κάτι που σας φαίνεται εφικτό και όχι συντριπτικό.

Για παράδειγμα, η αυτο-φροντίδα σας θα μπορούσε να μοιάζει σαν να αφιερώνετε 5 λεπτά για να περπατήσετε στο τετράγωνο μεταξύ των εργασιών ή ίσως να τρώτε μεσημεριανό μακριά από τις οθόνες και το γραφείο σας. Δεν χρειάζεται να είναι ένα τελετουργικό 2 ωρών με γιόγκα, διαλογισμό, πράσινο χυμό και όλα τα πράγματα πριν από τις 6 το πρωί (εκτός αν σας αρέσει αυτό το είδος).

Ακόμη και λίγα λεπτά μετρούν για να βγείτε από τον αγωγό πολυάσχολης και εξουθένωσης. Για να το θέσω με άλλους όρους, ένα μικρό διάλειμμα οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στην ανάκτηση της ενέργειάς σας, στη ρύθμιση του νευρικού σας συστήματος και στην ανάκτηση της αίσθησης του εαυτού σας.

Και από την εμπειρία μου, όχι μόνο μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μακροπρόθεσμα, αλλά διασκεδάζουμε πολύ περισσότερο να το κάνουμε στην πορεία.

Εδώ είναι η εργασία σας:

  • Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 3 λεπτά.
  • Απαντήστε στην ακόλουθη ερώτηση στο σημειωματάριό σας, στο ημερολόγιο ή σε ένα κομμάτι χαρτί ξυστό: ποια είναι μια ενέργεια που μπορείτε να κάνετε σήμερα να νιώθεις περισσότερο σαν τον καλύτερό σου εαυτό αύριο;
  • Στη συνέχεια, αξιολογήστε την αυτοπεποίθησή σας για τη δυνατότητα να συνεχίσετε αυτήν την ενέργεια από το 1 έως το 10 (10 είναι πιο σίγουροι). Εάν είστε κάτω από το 8, δείτε αν μπορείτε να κάνετε αυτή τη μία ενέργεια πιο εύκολη (π.χ. χρειάζεται λιγότερο χρόνο, είναι σε διαφορετική ώρα της ημέρας, κάνετε τα πρώτα βήματα ενός πράγματος, κ.λπ.).
  • Στη συνέχεια, προσθέστε το στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεών σας.
  • Και ίσως αν νιώθετε γενναίοι, ξύστε εντελώς τη λίστα υποχρεώσεων.

Υ.Γ. Φιλοξενώ τη δωρεάν περιπέτεια αυτο-φροντίδας 5 ημερών, 15-19 Μαΐου, για να υποστηρίξω τους πολυάσχολους ανθρώπους που αναγνωρίζουν τις γυναίκες να βρουν χρόνο και ενέργεια για να κάνουν την αυτοφροντίδα εφικτή (και να νικήσουν την πολυάσχολη δραστηριότητα στην εξάντληση) .

Παλαιότεροι συμμετέχοντες έκανε την αυτοφροντίδα 70% πιο εφικτή σε μόλις 5 ημέρες. Θέλετε το ίδιο και για τον εαυτό σας; Λάβετε καθημερινά πρακτικά βήματα και σε μέγεθος δαγκώματος όταν το κάνετε εγγραφείτε στην περιπέτεια αυτοφροντίδας 5 ημερών >>

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar