Πώς να καλλιεργήσετε τριαντάφυλλα από μοσχεύματα

0
Πώς να καλλιεργήσετε τριαντάφυλλα από μοσχεύματα

Ιστορικά μιλώντας,

Τα τριαντάφυλλα πάντα καλλιεργούνταν κήπους με βότανα. Χρησιμοποιήθηκαν για φάρμακα, άρωμα, γλυκό ροδόνερο, μαγείρεμα, κι αλλα. Εάν έχετε σκεφτεί να τα καλλιεργήσετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι το να ξεκινήσετε τα τριαντάφυλλα από μοσχεύματα είναι πραγματικά εύκολο!

Ξεκινώντας:

Θα χρειαστείτε ένα πλαστικό μπουκάλι ποτού ή σόδας, μείγμα εδάφους, κοφτερό ψαλίδι ή μαχαίρι, μια τριανταφυλλιά και μπορεί να θέλετε την προαιρετική (αλλά χρήσιμη) ορμόνη ή ένωση ριζοβολίας. Προσπαθήστε να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι το τριαντάφυλλο από το οποίο θέλετε να πάρετε μοσχεύματα ΔΕΝ είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φυτό… διαφορετικά η αστυνομία του φυτού μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι σας :)

Πως να:

Κόψτε ένα πλαστικό μπουκάλι ποτού σε δύο μέρη, ώστε το επάνω μέρος να είναι λίγο ψηλότερο από το κάτω μέρος. Αυτό επιτρέπει στο ανώτερο αναπτυσσόμενο τμήμα του τριαντάφυλλου να έχει λίγο χώρο.

πλαστικό μπουκάλι ποτού
Βλέπω? Το πάνω μέρος είναι ψηλότερο από το κάτω

Βρείτε το κόψιμο σας

Το τριαντάφυλλο πρέπει δεν έχουν ήδη μπουμπούκια ή ανθίζουν. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια μαλακή νέα ανάπτυξη, αλλά δεν θέλετε όλα μαλακή πράσινη ανάπτυξη, και μην επιλέξετε παλιά και ξυλώδη ανάπτυξη. Θα προσθέσετε μερικά υγρασία ανακατέψτε (με ίσως λίγη άμμο ή περλίτη προσθήκη) στο κάτω μέρος του μπουκαλιού.

Κόψτε το κόψιμο σας. Θα πρέπει να έχει μήκος περίπου 4 ίντσες.

Τριαντάφυλλο Κοπή
Κοπή τριαντάφυλλου

Το κόψιμο χρειάζεται μόνο μερικά σετ φύλλων, επομένως αφαιρέστε τα πρόσθετα στο κάτω στέλεχος.

Επιπλέον φύλλα αφαιρέθηκαν από το στέλεχος
Επιπλέον φύλλα αφαιρέθηκαν από το στέλεχος

Σε αυτό το σημείο συνήθως βυθίζω το άκρο κοπής σε μια ένωση ή διάλυμα ριζοβολίας.

Βουτήξτε το κομμένο άκρο σε διάλυμα ριζοβολίας
Βουτήξτε το κομμένο άκρο σε διάλυμα ριζοβολίας

Ανοίξτε μια τρύπα στο χώμα και τοποθετήστε το κόψιμο σας μέσα σε αυτό. Σφίξτε το μείγμα γύρω του.

Τοποθετήστε το τριαντάφυλλό σας
Τοποθετήστε το τριαντάφυλλό σας

Κόψτε τις μύτες από τυχόν φύλλα που μπορεί να μην χωρούν στο μπουκάλι και μετά βάλτε το πάνω μέρος!

Βάλτε το καπάκι πάνω από το κόψιμο
Βάλτε το καπάκι πάνω από το κόψιμο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταινία ή λαστιχάκια για να στερεώσετε το πάνω μέρος.

Τελειωμένη κοπή τριαντάφυλλου σε μπουκάλι
Τελειωμένη κοπή τριαντάφυλλου σε μπουκάλι

Φροντίδα για τα μοσχεύματα τριαντάφυλλου σας– Διατηρείται σε έντονο αλλά όχι άμεσο φως. Την πρώτη ή δύο μέρες, κρατήστε το βιδωτό καπάκι ανοιχτό. Μετά από αυτό, μπορείτε να αφαιρέσετε το καπάκι του μπουκαλιού, ώστε το κόψιμο να πάρει λίγο αέρα, ειδικά αν φαίνεται «ομιχλώδες» στο μικρό θερμοκήπιο του μπουκαλιού σας.

Εάν το κόψιμο φαίνεται λίγο μαραμένο, ξαναβγάλτε το βιδωτό καπάκι για μια ή δύο μέρες και δείτε αν κερδίζει.

Απλώς προσέξτε για σημάδια μαρασμού ή σήψης.

Ο μαρασμός μπορεί να σημαίνει ότι τα μοσχεύματα στεγνώνουν και πρέπει να κλείσουν το καπάκι. Η αποσύνθεση σημαίνει ότι το κόψιμο δεν „έπιασε“ και πρέπει να αφαιρεθεί…γρήγορα.

Η ριζοβολία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και μπορεί να συμβεί πολύ καιρό μετά την εμφάνιση νέας ανάπτυξης. Το ωραίο είναι ότι με το διάφανο μπουκάλι μπορείτε να ΔΕΙΤΕ την ανάπτυξη της ρίζας, επομένως χρειάζεται πολύς εικασίες για να ξεκινήσετε τα μοσχεύματα τριαντάφυλλου.

Αφού το τριαντάφυλλό σας αρχίσει να μεγαλώνει και μπορείτε να δείτε και τις ρίζες και τη νέα ανάπτυξη, μπορείτε να αφαιρείτε το πάνω μέρος του μπουκαλιού για λίγο κάθε μέρα.

Και πάλι, αν φαίνεται «άτονο» ανοίξτε το επάνω μέρος. Σου λέει ότι δεν είναι αρκετά έτοιμο να βγει ακόμα! Εάν το δοκιμάσετε στο σπίτι, θυμηθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο μπουκάλι για να κάνετε πολλά μοσχεύματα ταυτόχρονα!

Μεγάλα & Μικρά Μπουκάλια Θερμοκηπίου
Μεγάλα & Μικρά Μπουκάλια Θερμοκηπίου

Πηγή: growingherbsforbeginners.com

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar