Πώς να καλλιεργήσετε το βάλσαμο λεμονιού

0
Πώς να καλλιεργήσετε το βάλσαμο λεμονιού

Melissa officinalis ή Lemon Balm είναι το αγαπημένο μου.

Το γλυκό άρωμα λεμονιού και τα φύλλα μέντας της Melissa την κάνουν ένα ωραίο φυτό στον κήπο. Είναι και γαστρονομικό και φαρμακευτικό βότανο. Με την απαλή γεύση και το άρωμά του λεμονιού το χρησιμοποιούμε συχνά σε τσάι και ποτ πουρί.

Το Lemon Balm είναι ένα άλλο μέλος της οικογένειας μέντας που το κάνει πολύ εύκολο να αναπτυχθεί. Μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό στη ζώνη 5-9. Σε πιο κρύες περιοχές μπορεί να θέλετε να το θεωρήσετε ως ετήσιο ή μπορεί να ξεχειμωνιαστεί σε εσωτερικούς χώρους.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε το Lemon Balm σε δοχεία ή στον κήπο.

Φαίνεται απόλυτα χαρούμενος και στα δύο μέρη. Απλά θυμηθείτε ότι θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή σε μια γλάστρα – μπορεί να διψάσει σε ζεστό καιρό και μπορεί να χρειαστεί συχνό πότισμα και περιστασιακά ελαφρύ τάισμα. Μην το αφήσετε να μαραθεί ΠΟΛΥ ή μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακάμψει.

Βάλσαμο μαρασμένου λεμονιού

Το Lemon Balm μπορεί να γίνει επεμβατικό

…αν ζείτε σε υγρά κλίματα, έχετε πολλές βροχοπτώσεις και μην κόβετε τα κεφάλια των σπόρων. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το καλλιεργήσουν σε δοχεία. Δεν έχω πρόβλημα με το να απλώνεται πάρα πολύ στον κατά καιρούς μουσκεμένο, υγρό κήπο μου στη Midwest, αλλά συνήθως καταφέρνω να κόψω τα κεφάλια των σπόρων πριν πέσουν παντού.

Το Lemon Balm είναι εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους. Πιέστε τους σπόρους σε υγρό χώμα. Δεν χρειάζεται καν να μπείτε στον κόπο να τα καλύψετε. Διατηρήστε τους σπόρους υγρούς και περιμένετε. Η βλάστηση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες και μπορεί να εμφανιστούν σπορόφυτα σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.

Μόλις το Lemon Balm σας μεγαλώσει καλά, κρατήστε το κομμένο τακτικά για τα καλύτερα αρωματικά φύλλα και για να διατηρείται το φυτό να φαίνεται καλά.

Ανθοφορία βάλσαμου λεμονιού

Όταν έχει τα όμορφα μικρά λευκά λουλούδια του, μπορεί να βρείτε πολλές μέλισσες και άλλους επικονιαστές να συρρέουν σε αυτό. Φαίνεται να τους αρέσει όσο κι εμένα! Αυτά τα λουλούδια Lemon Balm θα στεγνώσουν και θα παράγουν μικροσκοπικούς σπόρους.

Θέλετε να σώσετε μερικούς σπόρους και να μεγαλώσετε περισσότερο «από την αρχή»;

Κεφάλια σπόρων λεμονιού

Έτσι μοιάζουν οι μίσχοι των λουλουδιών πριν στεγνώσουν και ωριμάσουν τα σποράκια….

Φρέσκοι σπόροι βάλσαμου λεμονιού

Τώρα μπορείτε να δείτε ότι είναι αποξηραμένα και καφέ. Οι σπόροι μέσα είναι συνήθως μαύροι και έτοιμοι για συγκομιδή σε αυτό το σημείο.

Όταν το Lemon Balm σας ανθίσει, μπορείτε να κόψετε τις περισσότερες καρφιά λουλουδιών και απλώς να αποθηκεύσετε ένα ή δύο για σπόρους. Κόψτε τυχόν που δεν θα εξοικονομήσετε προτού γίνουν καφέ και αρχίσουν να ρίχνουν σπόρους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε δραπέτη Lemon Balm σε όλο τον κήπο.

Για να εξαγάγετε τους σπόρους, δοκιμάστε να κυλήσετε την αποξηραμένη κεφαλή σπόρων ή κάθε μεμονωμένο αποξηραμένο λουλούδι ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Θα ανταμειφθείτε για τη δουλειά σας με μερικούς μικροσκοπικούς σπόρους.

Μπορείτε επίσης να κολλήσετε τις κεφαλές των σπόρων ανάποδα για να στεγνώσουν σε μια χάρτινη σακούλα. Πολλοί από τους σπόρους θα πέσουν τελικά στη χάρτινη σακούλα, απαλλάσσοντάς σας από όλο αυτό το εξαντλητικό κύλιση κεφαλής σπόρων 😉

Πηγή: Καλλιέργεια βοτάνων για αρχάριους

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar