Πώς να καλλιεργήσετε σαφράν (5 βήματα)

0
Πώς να καλλιεργήσετε σαφράν (5 βήματα)

Έχετε ακούσει ποτέ για τη λέξη σαφράν; Μάλλον τώρα αναρωτιέστε τι είναι και γιατί πρέπει να φυτέψετε ένα;

Λοιπόν, κόβοντας οποιαδήποτε άλλη εισαγωγή, το σαφράν είναι ένα πολυετές φυτό μπαχαρικών που είναι επίσης ονομάζεται κόκκινος χρυσός. Ο κρόκος είναι το στίγμα του ανθοφόρου φυτού που ονομάζεται κρόκος sativus ή γνωστός ως κρόκος κρόκος. Χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία και καρύκευμα στη βιομηχανία τροφίμων. Το νήμα σαφράν στο λουλούδι κρόκου είναι συλλέγονται, ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για μπαχαρικά. Έχει ένα μυρωδάτο βότανο και ένα δυνατό άρωμα με πικρός γεύση. Το σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που διακινούνται σε όλο τον κόσμο.

Γιατί λέγεται ότι το σαφράν είναι ακριβό; Είναι δαπανηρό γιατί απαιτεί υψηλό κόστος εργασίας. Η απόδοση του κρόκου γίνεται μόνο μία φορά στα λίγα χρόνια, αν και καλλιεργείται εμπορικά σε πολλά μέρη του κόσμου.

Αν και το κύριο θέμα μας εδώ είναι „πώς να καλλιεργήσετε σαφράν” από βολβούς και μεθόδους φύτευσης κρόκου, θα σας δώσω ταυτόχρονα το οφέλη και χρήσεις του σαφράν όπως απαριθμούνται παρακάτω:

 • Κρόκος είναι καλό για την πέψη
 • Βοηθά στη θεραπεία βρογχικο Ασθμα
 • Κρόκος ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
 • Μπορεί να θεραπεύσει καταστάσεις της αυπνία
 • Κρόκος βοηθά στη βελτίωση της όρασης
 • Καταπολεμά ορισμένους τύπους Καρκίνος
 • Κρόκος βοηθά στη θεραπεία της φλεγμονής
 • Είναι κατάλληλο για την συκώτι και καρδιά
 • Κρόκος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Είναι ιδανικό κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνη
 • Κρόκος είναι καλός επουλωτής πληγών
 • Χρησιμοποιείται ως άρωμα σε καλλυντικά
 • Κρόκος χρησιμοποιείται ως μαγειρικό καρύκευμα
 • Χρησιμοποιείται σε «Αγιουρβέδαγια να θεραπεύσει την αρθρίτιδα

Σας δίνουμε επίσης τις κορυφαίες χώρες παραγωγής κρόκου:

 • Ιράν
 • Ισπανία
 • Ινδία
 • Ελλάδα
 • Αζερμπαϊτζάν
 • Μαρόκο
 • Ιταλία

καλλιέργεια κρόκου

Ας πάμε στο κύριο θέμα μας, „πώς να καλλιεργήσετε σαφράν;“ Αυτά είναι μερικά βήματα και διαδικασίες:

Πρώτα – Αγοράστε έναν κορμό κρόκου

Το πρώτο βήμα είναι να αγοράσετε έναν βολβό κρόκου που είναι φρέσκος και χρήσιμος ή έτοιμος για φύτευση. Η αγορά αυτού του φυτού είναι διαθέσιμη μέσω ηλεκτρονικών και άλλων τοπικών καταστημάτων φυτών.

Δεύτερον – Βρείτε μια τοποθεσία φύτευσης

Τώρα που έχετε τους σπόρους ή τον βολβό του κρόκου που θα φυτέψετε, το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσετε ή να βρείτε την κατάλληλη τοποθεσία για να τον φυτέψετε. Η καλύτερη περιοχή για να το φυτέψετε είναι το μέρος όπου έχει πλήρη σκιά του ήλιου και έχει καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε το χώμα γέρνοντάς το πριν από τη φύτευση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια οργανική ύλη για περίπου 10 ίντσες (25 cm) στο έδαφος. Ένα παράδειγμα οργανικών ουσιών είναι τα τεμαχισμένα φύλλα, το κομπόστ, η τύρφη και άλλα. Με την προσθήκη οργανικής ύλης, βοηθά στην παροχή θρεπτικών συστατικών στους βολβούς του κρόκου και τον κάνει να επιβιώνει, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο.

Μια μικρή συμβουλή για εσάς. Εάν ο κήπος σας έχει παράσιτο, θα πρέπει να φυτέψετε τους βολβούς σας σε δοχεία εναλλακτικά. Σε αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστείτε πλαστικά τελάρα γάλακτος, ύφασμα ζιζανίων και κολλητική ταινία ασφαλίζω. Επιλέξτε ένα δοχείο με τρύπες αποστράγγισης. Στερεώστε τα πλαστικά κιβώτια γάλακτος της γραμμής σας με κολλητική ταινία. Βεβαιωθείτε ότι τα πλαστικά κιβώτια γάλακτος περιέχουν ύφασμα ζιζανίων. Μπορείτε να γεμίσετε το τελάρο γάλακτος με φυτόχωμα για περίπου 5 ίντσες ή 13 cm.

Επίσης, θα πρέπει να φυτέψετε τον κρόκο νωρίτερα – το έδαφος παγώνει. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να φυτέψετε τους βολβούς για περίπου 6 έως 8 εβδομάδες πριν από το παγετός βάθους της εποχής. Λοιπόν, εξαρτάται και από το κλίμα στην τοποθεσία σας, αλλά είναι σχετικά καλό, από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.

Τρίτον – Φυτέψτε τους κορμούς σας

Πρέπει να φυτέψετε τους βολβούς του κρόκου σας σε ομάδες αντί να φυτέψετε σε σειρές. Η φύτευση των λουλουδιών σε ομάδες έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτυχθεί καλύτερα. Φυτεύοντας τον κρόκο, συνιστάται επίσης να τον φυτέψετε για περίπου 3 ίντσες ή 7,6 cm απόσταση το ένα από το άλλο. Και πρέπει να το ομαδοποιήσετε για περίπου μια ομάδα δέκα έως δώδεκα.

Τέταρτον – Ποτίστε τα κορμούς σας

Ποτίζετε τακτικά τους βολβούς σας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου γιατί αυτή είναι η περίοδος ανάπτυξης των βολβών του κρόκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διατηρείτε πάντα το χώμα υγρό, αλλά φροντίστε να μην το κολλήσετε με νερό. Για το πότισμα των κορμών σας, ακολουθούν οι ακόλουθες συμβουλές:

 • Ποτίστε τους βολβούς σας 1-2 φορές την εβδομάδα
 • Μετρήστε την υγρασία του εδάφους σας εισάγοντας τα δύο δάχτυλά σας στο χώμα
 • Εάν το έδαφος είναι ακόμα υγρό μετά από μια μέρα, αλλάξτε το πρόγραμμα ποτίσματος μόνο για μία φορά την εβδομάδα
 • Εάν η γη είναι ξεραμένη μετά από μια μέρα ποτίσματος, προσαρμόστε το πρόγραμμά σας για να την ποτίζετε τρεις φορές την εβδομάδα

Πέμπτο – Εφαρμόστε λίπασμα

Το πέμπτο βήμα είναι η εφαρμογή λιπάσματος στο φυτό. Αυτό είναι καλύτερο να το κάνετε μία φορά κάθε σεζόν. Έτσι, εάν η περιοχή σας βρίσκεται σε μια σύντομη ζεστή άνοιξη, θα πρέπει να εφαρμόσετε λίπασμα στις αρχές του φθινοπώρου. Και αν ζείτε στην περιοχή που έχει υψηλή θερμοκρασία την άνοιξη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κομπόστ στους βολβούς μετά την άνθηση. Με την προσθήκη του λιπάσματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα βοηθήσει στη δημιουργία ουσιαστικής αποθήκευσης υδατανθράκων στο φυτό. Και μπορούμε να βοηθήσουμε το φυτό να επιβιώσει μέχρι το επόμενο έτος.

Μετά την περίοδο φύτευσης, η επόμενη είναι η εποχή της συγκομιδής. Για μια μικρή συμβουλή στη συγκομιδή του φυτού σαφράν, εδώ είναι η σωστή διαδικασία για να το κάνετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε είναι υπομονή. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε κορμός μπορεί να παράγει μόνο ένα λουλούδι και κάθε ένα από τα λουλούδια έχει μόνο τρία στίγματα σαφράν. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της συγκομιδής σας, θα τελειώσετε με ένα μικρό κομμάτι χρήσιμου σαφράν. Αφαιρέστε προσεκτικά με τα δάχτυλά σας τα στίγματα από κάθε άνθιση του κρόκου σας. Επίσης, περιμένετε μια ηλιόλουστη μέρα για να ανθίσουν πλήρως τα λουλούδια. Για καλή συγκομιδή, θα πρέπει να βρείτε τρία πορτοκαλοκόκκινα στίγματα στο κέντρο κάθε μωβ λουλούδι κρόκου.

Το σαφράν είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών

Αφήστε το σαφράν στεγνώστε και αποθηκεύστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε σε χαρτοπετσέτα. Το σαφράν είναι πολύ καλό για να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο, το οποίο είναι επίσης καλό να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια. Μια επιπλέον συμβουλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαφράν τις συνταγές σας τόσο απλό όσο να εμποτίσετε το αποξηραμένο στίγμα σε ένα καυτό υγρό. Το οποίο μπορεί να είναι νερό, γάλα ή και τα δύο. Σούπες, αρτοσκευάσματα, πατάτες και άλλα πιάτα, το σαφράν, είναι επίσης χρήσιμα εκτός από αυτό. Προσθέτοντας τα στίγματα με το υγρό του επιτρέπει να απελευθερώσει περισσότερο τη γεύση και τα χρώματά του.

Αρα αυτο ειναι! Ελπίζουμε να σας προσφέρουμε άφθονες γνώσεις, ειδικά στην καλλιέργεια του κρόκου.

Πηγή: https://growingherbsforbeginners.com

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar