Πώς να καλλιεργήσετε μαϊντανό

0
Πώς να καλλιεργήσετε μαϊντανό

Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που καλλιεργείται εύκολα… μόλις ξεκινήσει.

Αυτό ισχύει τόσο για το επίπεδο φύλλο όσο και για το ιταλικό Daucus neapolitanum και το σγουρό φύλλο Daucus carota τύπους. Αν έχετε δει μόνο μαϊντανός ως γαρνιτούρα σε πιάτο εστιατορίου, έχεις γνωρίσει μόνο τον σγουρό τύπο. Πολλοί μάγειρες προτιμούν το επίπεδο φύλλο για γεύση και παραγωγή.

Το πετρέλαιο ή ο μαϊντανός μπορεί να είναι προκλητική όταν ξεκίνησε από σπόρο.

Λέγεται ότι οι σπόροι του μαϊντανού πρέπει να πάνε στον Διάβολο και να επιστρέψουν πολλές φορές πριν βλαστήσουν. Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος πώς λειτουργεί το ταξιδιωτικό μέρος αυτής της εξίσωσης, αλλά πρέπει να τρόμαξε και να απογοήτευσε τους μεσαιωνικούς κηπουρούς που περίμεναν τους σπόρους τους να επιστρέψουν από τα μπαστούνια HE-double-hockey και να βλαστήσουν.

Εξετάστηκε και ο μαϊντανός πολύ επικίνδυνο για τις παρθένες. Αλίμονο στο ανόητο κορίτσι που τόλμησε να φυτέψει τα πράγματα. Σχεδόν σίγουρα θα έβρισκε τον εαυτό της εμποτισμένο με τον Διάβολο πριν καν είχε καλύψει τους σπόρους!

Ευτυχώς ο Σατανάς δεν φαίνεται να περνάει πολύ στους κήπους αυτά τα ημέρες.

Μαϊντανός επίπεδων φύλλων

Εάν βιάζεστε και θέλετε μαϊντανό νωρίτερα παρά αργότερα, αγοράστε ένα αρχισμένο φυτό ή δύο. Μεγαλώνει γρήγορα.

Εάν δεν υπάρχει βιασύνη, φυτέψτε σπόρους, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για αναμονή. Μερικοί σπόροι μπορεί να βλαστήσουν σε αρκετές εβδομάδες, ενώ ορισμένοι μπορεί να διαρκέσουν για πάντα, δηλαδή έναν μήνα ή περισσότερο.

Η εικασία μου είναι ότι αυτοί οι πιο αργοί σπόροι εξακολουθούν να ταξιδεύουν στον κάτω κόσμο και πίσω, αλλά σύμφωνα με τον John Jett, ειδικό του WVU Hort, οι σπόροι μαϊντανού έχουν μια ιδιαίτερη φουρανοκουμαρίνη επίστρωση που προστατεύει τους σπόρους, αναστέλλει τα ζιζάνια και μπορεί να ενοχλήσει τη βλάστησή του!

Για να βοηθήσουν τους σπόρους να βλαστήσουν και δεν τερματίζοντας μπορείτε να τα μουλιάζετε όλη τη νύχτα. Εάν έχετε πολύ χρόνο και πολύ κρύο, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο χειμερινής σποράς που χρησιμοποιεί η φίλη μου Monica, The Garden Faerie. Λειτουργεί υπέροχα και πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε ποτέ πόσο καιρό κράτησε η βλάστηση!

Γνωρίζατε ότι ο μαϊντανός είναι α διετής?

Αυτό σημαίνει απλώς ότι παράγει πολλά φύλλα τον πρώτο χρόνο, μετά ανθίζει και βάζει σπόρους τον δεύτερο χρόνο.

Πολλά διετή φυτά παράγουν μια «ροζέτα» από φύλλα τον πρώτο χρόνο, ή φύλλα που αγκαλιάζουν ή μεγαλώνουν αρκετά κοντά στο έδαφος σε κυκλική μορφή. Όταν μαζεύετε τον μαϊντανό σας, πάρτε μοσχεύματα από την εξωτερική πλευρά αυτής της ροζέτας και κοντά στη βάση του φυτού.

Λουλούδια Μαϊντανού

Όταν ανθίζει, ο μαϊντανός θα παράγει ομπρέλες ή λουλούδια σε δομή σαν ομπρέλα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα φύλλα κοντά στην κορυφή του φυτού θα φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα κάτω φύλλα.

Άλλα βότανα που παράγουν ομπρέλες είναι το Queen Anne’s Lace, Yarrow, Ανηθο, Μάραθο και ένα σωρό ακόμα. Τα φυτά αυτής της οικογένειας προσελκύουν ωφέλιμα έντομα στον κήπο – σίγουρα ένα μπόνους.

Μόλις το φυτό τελικά ανθίσει, θα παράγει μικρούς σπόρους σαν αυτούς.

Εάν συλλέξετε, στεγνώσετε και φυτέψετε τους σπόρους, θα έχετε περισσότερα φυτά μαϊντανού… μόλις φυτρώσουν!

Πηγή: GrowingHerbsFor Beginners

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar