Να το κόψω ή να το κρατήσω; Διατήρηση ενός νέου νατουραλιστικού κήπου

0
Να το κόψω ή να το κρατήσω; Διατήρηση ενός νέου νατουραλιστικού κήπου

Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που οι έξυπνοι κατασκευαστές κήπων τερματίζουν και στρέφουν τις προσπάθειές τους προς το „καθάρισμα“ και το „βάζοντας τα πράγματα στο κρεβάτι“.

Το πάρτι προφανώς πρόκειται να τελειώσει.

Αλλά, τα θαλάσσωσα όταν πήγα στο παιδικό δωμάτιο πριν μερικές μέρες για μερικούς από εκείνους τους πλαστικούς δίσκους που πάνε κάτω από τα φυτά του σπιτιού σου και γύρισα σπίτι με ένα φορτίο φυτών.

λευκό κώνο λουλούδι κώνου - Κόψτε το ή κρατήστε το; Διατήρηση ενός νέου νατουραλιστικού κήπου

Φυσικά το έκανα – είμαι άνθρωπος και δεν έχω ανοσία στο δέλεαρ του τέλους της σεζόν 50% έκπτωση στην πώληση … (Εννοώ, ξέρω ότι δεν το κάνω ποτέ αυτό στο μάθημα σχεδιασμού φύτευσης… αλλά ο Σες… Δεν είμαι τέρας!  Και πραγματικά έκανα neeeed περισσότερες από αυτές τις ορτανσίες annabelle….)

Η πτώση κρατιέται, όπως κι εγώ. Θα φύγω αυτή την καλλιεργητική περίοδο μέχρι η μητέρα φύση να πάρει τα κλειδιά μου και να με καλέσει ταξί. Νέα φυτά μπίνονται μέσα, σπέρνω σπόρους, και ακόμα απλώνω σάπια και προετοιμιάζοντας κρεβάτια για να κάνω την άνοιξη λίγο πιο εύκολη.

Κανονικά μέχρι αυτή την εποχή του χρόνου, είχα αρκετά και τείνω προς τελετουργική θυσία και εξορθολογισμό των μισών ανθεκτικών φυτών που υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα ξεθάψω και θα φέρω μέσα ή θα αποθηκεύσω για το χειμώνα.  Το δικαιολογώ αυτό λέγοντας ότι «πειραματίζομαι» για να δω αν είναι πραγματικά πιο σκληροί από ό, τι λένε (ποτέ δεν είναι).  Συμπερασματικά, κουράζομαι, και αφήνω τα πράγματα να πάνε και ανησυχώ γι‘ αυτό του χρόνου.

Αλλά φέτος είναι διαφορετικά. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε όλους τους λόγους για τους οποίους – αλλά νομίζω ότι έχει να κάνει κυρίως με το φόβο του άγνωστου – περνάω καλά τώρα, οπότε το απολαμβάνω όσο μπορώ.  Η κηπουρική, η διόρθωση των πραγμάτων, η απόσπαση της προσοχής του εαυτού μου με όμορφα πράγματα και πράγματα που χρειάζονται τη φροντίδα μου είναι αυτό που με κρατάει στα λογικά μου και με κρατάει στη στιγμή.

Διάβασα πρόσφατα σε ένα από τα πολλά βιβλία του Piet Oudolf ότι ορίζει μια φασματική σειρά προτύπων συντήρησης κήπων.

Στο ένα άκρο του φάσματος έχετε «εντατική» κηπουρική – δηλαδή, καλλιεργείτε και διατηρείτε τα φυτά με τρόπο που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει.  Αντιμετωπίζουμε κάθε φυτό μοναδικά και ατομικά και φροντίζουμε για τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Επίσης, λαμβάνουμε ένα βαρύ χέρι στη διαχείριση των περιοχών φύτευσης (π.χ. ζήνα, έλεγχος δενδρυλλίων, αποκεφαλισμός, διατήρηση των πραγμάτων όπου πιστεύουμε ότι πρέπει να πάνε κ.λπ.).

Από την άλλη πλευρά, έχετε αυτό που αποκαλεί «εκτεταμένη» συντήρηση (που είναι μια επιλογή λέξεων με την οποία αγωνίζομαι να συμφωνήσω… αλλά, εντάξει). Η «εκτεταμένη» συντήρηση είναι προφανώς το αντίθετο της εντατικής και συνεπάγεται ότι αντιμετωπίζετε όλα τα φυτά σε ένα σύστημα φύτευσης το ίδιο. Που σημαίνει επίσης ότι εγκαταλείπεις μεγάλο μέρος του ελέγχου που συνήθως υποθέτουμε. Σε ένα εκτεταμένο σύστημα, τα πράγματα πηγαίνουν στους σπόρους και τα αφήνετε, τα φυτά κινούνται και μεταναστεύουν όπως θα το είχε η φύση και η συντήρηση μπορεί να συνίσταται μόνο στο κούρεμα όλων ταυτόχρονα στο τέλος της σεζόν.

Σίγουρα μου αρέσει η ιδέα της «εκτεταμένης» συντήρησης – τόσο εύκολη!

Αλλά, φυσικά, θέλω επίσης οι „τέλειες“ περιπλανήσεις να φαίνονται εντελώς άγριες.

Και που με αφήνει αυτό;

Το νατουραλιστικό στυλ σημαίνει ότι πρέπει να είστε άνετοι με ένα επίπεδο συντήρησης κήπων που βρίσκεται κάπου στη μέση αυτού του φάσματος μεταξύ εντατικής και εκτεταμένης και εκεί προσπαθώ να βρω βάση με το νέο μου νατουραλιστικό μπροστινό κήπο.

μωβ Asters σε έναν νατουραλιστικό κήπο για το φθινοπωρινό ενδιαφέρον
Αστέρες καλυμμένοι με υπερβολικές πευκοβελόνες.

Θα ήθελα πολύ να είναι ακριβώς όπως το φανταζόμουν με φυσούνες άγριων ανθισμάτων που είναι τέλεια συντεθειμένες μόνο με ένα χλοοκοπτικό μία φορά το χρόνο. Αλλά η πραγματικότητα χτυπάει. Έτσι, εδώ είναι το πραγματικό μου σχέδιο για τη φροντίδα των κρεβατιών νατουραλιστικού στυλ μου (το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα έργο σε εξέλιξη).

Δεδομένου ότι πολλά από τα φυτά επιλέχθηκαν για το χειμερινό ενδιαφέρον τους και τις ενδιαφέρουσες κεφαλές σπόρων, δεν έχει νόημα να μειωθεί κάτι που έρχεται στην ακμή της χειμερινής ομορφιάς του.  Οπότε ο πρώτος μου κανόνας είναι να κόβω σε στάδια.

Κόψτε το ή κρατήστε το - Διατηρώντας έναν νέο νατουραλιστικό κήπο
Χρησιμοποιώντας το χλοοκοπτικό χορδών Stihl FSA57 για να μειώσετε στρατηγικά τα πολυετή φυτά στον νατουραλιστικό κήπο του φθινοπώρου.

Για αυτό, η νέα μου μπαταρία τροφοδοτούσε το χλοοκοπτικό συμβολοσειράς Stihl (το FSA 57 της Stihl) είναι χρήσιμο.  Έχω επίσης πειραματιστεί με την τεχνική μου για να δω αν μπορώ να κουρέψω με συνέπεια σε μια κίνηση από πάνω προς τα κάτω (αντί για ένα πλευρικό σκούπισμα).  Ο λόγος είναι ότι ενδιαφέρομαι να κόβω οτιδήποτε κόβω σε μικρά κομμάτια.  Αν ξεκινήσω από κάτω, παίρνω μεγάλα κομμάτια που δεν μπορώ εύκολα να κόψω σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με σάπιο.  Αν ξεκινήσω από την κορυφή, είναι λίγο περισσότερη δουλειά, αλλά παίρνω τα μικρά κομμάτια που Θέλω – και παίρνω περισσότερο από ένα αυτο-σάπισμα αποτέλεσμα.  Αυτό είναι επίσης ένα έργο σε εξέλιξη.

Έτσι, ο κανόνας είναι, τίποτα δεν συμβαίνει εκτός αν και μέχρι να είναι πραγματικά άσχημο.  Αν διαρκέσει μέχρι το χειμώνα, (που αμφιβάλλω αν κάτι θα…) Θα το κατεβάσω τον Μάρτιο – πριν αρχίσουν να σπρώχνουν οι λάμπες.

Πριν από τον καθαρισμό του νατουραλιστικού κήπου το έτος #1. Οι υπερβολικές βελόνες πεύκου πρέπει να καθαριστούν έτσι ώστε να μην βλάπτουν τα μικρά φυτά. Ανυπομονώ μέχρι όλα αυτά τα μωρά να αρχίσουν να μεγαλώνουν μαζί σε μεγάλες πανέμορφες παρασυρόμενες ολίσθηση!

Ο δεύτερος κανόνας μου είναι να επιτρέψω στον εαυτό μου τουλάχιστον να προσπαθήσει να ελέγξει τα πράγματα αυτοπαρασωλής – λίγο. Αλλά το θέμα είναι, ότι κυρίως θέλω αυτά τα πράγματα να σπείρουν και να εξαπλωθούν (τουλάχιστον προς το παρόν, όταν περιμένω με αγωνία την πληρότητα των πιο ώριμων φυτών). Με αυτά τα φυτά, τα κόβω χαμηλά για να μου επιτρέψουν να μαζέψω γρήγορα τις κεφαλές σπόρων και να τις μεταφέρω για να τις διαδώσω σε όλα τα μέρη που τα θέλω.

Και τέλος – δεδομένου ότι τα χόρτα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία αυτού του σχεδιασμού, δουλεύω σε ένα συγκεκριμένο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για το γρασίδι.

Κόψτε το ή κρατήστε το - Διατηρώντας έναν νέο νατουραλιστικό κήπο
Μετά το φθινόπωρο Καθαρίστε: Τα πολυετή flopping έχουν αφαιρεθεί και οι βελόνες πεύκου έχουν εκραγεί. Καθώς ξοδεύονται πολυετή φυτά, θα περικοπούν και θα καθαριστούν ή θα κοπούν στο κρεβάτι.

Μερικά χόρτα κόβονται αμέσως και μερικά μένουν (προς το παρόν). Το Cespitosa Deschampsia ήταν ένα από τα αγαπημένα του κουνελιού και σε αυτό το σημείο, είναι απλά κουρελιασμένοι. Μια γρήγορη σάρωση με το Stihl θα τους κάνει όμορφες συστάδες και πάλι.

Τα υπόλοιπα χόρτα που θα περιμένω. Εξακολουθούν να ανθίζουν και θα πρέπει να είναι αρκετά τουλάχιστον μέχρι το πρώτο χιόνι ή την επόμενη τεράστια ριπή ανέμου. Μετά από αυτό, θα τους κόψω τα μούτρα.  Μάλλον θα το κάνω από κάτω και μετά θα καθαρίσω τα περισσότερα συντρίμμια στο σωρό κομποστοποίησης.  Θα υπάρχει τόσο πολύ από αυτό, που δεν νομίζω ότι έχω την υπομονή να το κόψω από την κορυφή σε όλα αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια (χωρίς καταστροφέα εγγράφων).

Τα πολυετή φυτά με ωραία κεφάλια σπόρων θα μείνουν – και πάλι – προς το παρόν. Τα λουλούδια κώνου, η μαυρομάτικα Σούζαν, τα εχινάπων και οι μαργαρίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Η ιδέα της χρήσης ηλεκτρικών εργαλείων αντί για εκλεκτά τυποποιημένα εργαλεία κηπουρικής όπως τα κλαδευτήρια χεριών είναι κάπως απελευθερωτική. Όχι τόσο απελευθερωτικό όσο μια κάποτε τελειωμένη δουλειά κουρέμας – αλλά και πάλι θα το αποκαλούσα καθαρτικό και πολύ πιο γρήγορο.

Περίμενα όσο μπορούσα να το αντέξω γιατί οι μέλισσες όπου ακόμα απολαμβάνουν τα τελευταία κομμάτια του λουλουδιού – αλλά η γιγαντιαία αγκαστά έχει καθαριστεί επιτρέποντας σε άλλα φυτά πτώσης να λάμψουν. (BTW, οι μέλισσες συνέχισαν να επισκέπτονται αυτά τα λουλούδια ακόμη και ημέρες αφότου τα έκοψα πίσω)

Ο γιγαντιαίος αγκάστας που απέτυχε ήταν μια χαρά που έπρεπε να ξεφορτωθούμε.  Είχε αρχίσει να αισθάνεται σαν ένας φίλος που είχε πάρα πολλά στο πάρτι και βασιζόταν λίγο υπερβολικά στους φίλους του για να το κρατήσει όρθιο. Το έβαλαν για ύπνο. Οι υπόλοιποι μπορούμε να χαλαρώσουμε τώρα.  <ευαζήτω πριν και μετά τις φωτογραφίες>

Χρησιμοποιώ επίσης το Ανεμιστήρας Stihl BGA 57 με μπαταρία για να εκτοπίσει το βουνό των πευκοβελόνες αυτής της σεζόν που έπεσε την περασμένη εβδομάδα (στην ίδια καταιγίδα που πήρε ένα δέντρο κατά μήκος του δρόμου και μας άφησε ανίσχυρους για 3,69 ημέρες – ναι, μετράω τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα όταν το ρεύμα είναι εκτός).  Λιγότερες βελόνες πεύκου θα βοηθήσουν μερικά από τα φυτά που λάμπουν αυτή τη στιγμή να αναδείξουν πραγματικά (sedum, asters, οι όψιμες ανθιεινές ίριδες). Συχνά αφήνω μερικά από τα φυλλοβόλα φύλλα δέντρων στο γρασίδι, αλλά οι βελόνες πεύκου είναι φυτά που σκοτώνουν τους συνεισφεροντόμενους – και πάντα αισθάνομαι ότι πρέπει να δείξω όσα περισσότερα μπορώ στην πόρτα.

Οι βελόνες πεύκου κάνουν μια μεγάλη σάπτσα, αλλά συμβάλλουν επίσης στην οξύτητα του εδάφους και είναι τόσο πυκνές φέτος (πιθανώς λόγω της ξηρασίας), που είμαι βέβαιος ότι θα πνίξουν τα αγαπημένα μου φυτά αν δεν τα καθαρίσω.

Και σχετικά με μερικές από αυτές τις αγορές φυτών αργά την εποχή – είναι στην πραγματικότητα πειράματα (ορκίζομαι!)  – και δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω ένα μάτσο παρορμητικές αγορές από το κέντρο κήπου *(εντάξει, ίσως είμαι, λίγο).

Αλλά έχω κάποιες τροποποιήσεις να κάνω σε όλο αυτό το νατουραλιστικό σχέδιο που σχεδίασα – πράγματα με τα οποία δεν είμαι 100% ευχαριστημένος.  (εξ ου και η αγορά ενός onesie-twosies τυχαίων χόρτων και πολυετών που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να υποβαθμίζω και να διορθώσω μερικά από τα ζητήματα σχεδιασμού μου – αλλά πρέπει να τα δοκιμάσω πρώτα…) – Σκέφτομαι ότι θα πρέπει να γράψω μια ολόκληρη ανάρτηση σχετικά με αυτό – „Τα πράγματα που έκανα λάθος, ή δεν μου άρεσε και δεν θα έκανα ξανά σε ένα νατουραλιστικό σχέδιο φύτευσης“.  Θα ήταν ενδιαφέρον;  Έμαθα μερικά πράγματα…  Ενημέρωσέ με…

xo,

Ροσέλ

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση:

This post is sponsored by Stihl. 

Γίνετε μέλος του δωρεάν webinar T μουΟΝτέι!

– Μάθετε το σύστημα 7 βημάτων μου για να σχεδιάσετε και να χτίσετε έναν εκπληκτικό κήπο οπουδήποτε στον κόσμο.

– Τα 5 λάθη που κάνει ΟΛΩΝ κατά τη δημιουργία ενός κήπου. (εξοικονομήστε χρόνο, χρήματα και πονοκεφάλους και να έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα!)

– Πώς να συνεργαστείτε απευθείας μαζί μου (αλλά σε τιμή DIY!) για να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τον δικό σας πανέμορφο κήπο.

συμμετάσχετε στην πρόκληση σχεδιασμού κήπου FrEE 10 ημερών

Ο κήπος σας θα φαίνεται καλύτερα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες – Υπόσχεση!

Εγγραφείτε

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar