ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΙ!

0
ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΙ!

Πολλοί από εμάς έχουν πει να μειώσουν την κατανάλωση τσαγιού και καφέ επειδή η καφεΐνη είναι θεμελιωδώς επιβλαβής για την υγεία μας, αλλά είναι αλήθεια αυτό; Το μαύρο, το πράσινο ή το λευκό τσάι (Camellia sinensis) μπορεί να θεωρηθεί ως φυτικό παρασκεύασμα, όπως και ο καφές (Coffea arabica), και μοιράζονται πολλές κοινές ευεργετικές ιδιότητες. Προφανώς η μετριοπάθεια είναι το κλειδί, όπως συμβαίνει με όλα, αλλά η τακτική κατανάλωση φέρνει κάποια ευπρόσδεκτα οφέλη.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπλοκάρει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη, οδηγώντας σε αύξηση των νευροδιαβιβαστών όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Η νορεπινεφρίνη, που ονομάζεται επίσης νοραδρεναλίνη, αυξάνει τη δύναμη της μυϊκής συστολής και τον ρυθμό και τη δύναμη της καρδιάς, γεγονός που οδηγεί σε ενισχυμένη σωματική απόδοση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ποτά με βάση την καφεΐνη καταναλώνονται συχνά πριν από την έντονη ή παρατεταμένη άσκηση. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό και βρίσκεται σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Είναι σημαντικό ότι η καφεΐνη μπλοκάρει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία φαίνεται να είναι ευεργετική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον. Αν και ο καφές μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα, αυτό συνήθως υποχωρεί με την τακτική κατανάλωση και φαίνεται να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εγκεφαλικού τόσο στους λάτρεις του καφέ όσο και στο τσάι.

Δοκιμές έχουν δείξει ότι ο καφές βελτιώνει τη μνήμη, τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και τους χρόνους αντίδρασης και επίσης αυξάνει τη ροή της χολής και ως εκ τούτου είναι καλός για να βοηθήσει το ήπαρ να λειτουργεί βέλτιστα. Τόσο το τσάι όσο και ο καφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ο καφές περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμινών Β και μετάλλων όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ το τσάι περιέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και φυσικό φθόριο για την προώθηση υγιών δοντιών και οστών.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar