Άγριο Σκόρδο – Βότανα & Χέρια

0
Άγριο Σκόρδο – Βότανα & Χέρια

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Άνοιξη είναι πραγματικά εδώ, τι με τις χιονοθύελλες και τους παγετούς ανέμους που βιώνουμε πρόσφατα. Παρ‘ όλα αυτά, τα μπουμπούκια αρχίζουν να ξεδιπλώνονται στα δέντρα και τα φύλλα του άγριου σκόρδου ανεβαίνουν μέσα στη λάσπη και το χιόνι.

Το άγριο σκόρδο, (Allium ursinum), πρέπει να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και χρήσιμα ανοιξιάτικα χόρτα άγριας ανάπτυξης. Του αρέσει να αναπτύσσεται σε σκιερές, υγρές περιοχές και κατά μήκος της όχθης του ποταμού είναι το τέλειο σκηνικό για αυτό. Είναι επίσης ένας δείκτης αρχαίου δάσους και καλύπτει πολλά από τα υγρά δάπεδα των δασών γύρω εδώ στις αρχές της άνοιξης. Τα λαμπερά πράσινα φύλλα που μοιάζουν με λόγχη μπορούν να φτάσουν τα 25 εκατοστά σε μήκος και οι σφαιρικές κεφαλές των λουλουδιών είναι κρεμώδες-λευκό χρώμα με μικρά μεμονωμένα άνθη σαν αστέρια.

Όλα τα μέρη του άγριου σκόρδου είναι βρώσιμα, τα φύλλα μπορούν να μαζευτούν τώρα και να τα προστεθούν σε σαλάτες ή να γίνουν πέστο. Αργότερα τα λουλούδια και οι πράσινοι σπόροι κάνουν μια νόστιμη, τραγανή απόλαυση και η ρίζα, ή ο βολβός, μπορεί να συγκομιστεί αργότερα το καλοκαίρι, όταν τα φύλλα έχουν κιτρινίσει. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική με τον ίδιο σχεδόν τρόπο όπως οι σκελίδες σκόρδου που αγοράσατε από το κατάστημα, το οποίο ίσως είμαστε πιο εξοικειωμένοι.
Λοιπόν, ποιες είναι οι ιδιότητες του σκόρδου, εκτός από το να διώχνει τους βρικόλακες φυσικά; Είναι ισχυρά αντιβακτηριδιακό, αντι-ιικό και αντιμυκητιακό, είναι επίσης αποχρεμπτικό που το κάνει καλό στον βήχα και το κρυολόγημα. Το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αραιώνει το αίμα, επομένως είναι καλό τονωτικό του καρδιαγγειακού συστήματος. Αλλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η ασπιρίνη και η βαρφαρίνη, επομένως μην το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα.

Να είστε προσεκτικοί κατά τη συγκομιδή των φύλλων καθώς υπάρχουν μερικές δηλητηριώδεις όψεις που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε άγρια ​​σκόρδα. Οι δύο που πρέπει να προσέξετε είναι οι Άρχοντες και οι κυρίες και το Lily-of-the-valley. Το πρώτο είναι πολύ πιο κοινό από το δεύτερο, αλλά και τα δύο μπορούν να βρεθούν σε υγρές δασικές εκτάσεις. Φροντίστε να εξοικειωθείτε με το πώς φαίνονται και μην ακολουθήσετε απλώς την παλιά παροιμία «…αν μυρίζει σκόρδο, είναι σκόρδο», αν μαζεύετε πολλά φύλλα σκόρδου, τα χέρια σας και όλα τα άλλα φύλλα το αγγίξεις θα μυρίζει και σκόρδο! Ο χρυσός κανόνας, όπως συμβαίνει με όλα τα κτηνοτροφικά υλικά, είναι να ελέγχετε τα φύλλα όταν τα μαζεύετε, να τα ελέγχετε ξανά όταν τα ταξινομείτε και να τα ελέγχετε ξανά πριν τα προσθέσετε στη συνταγή σας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar